2035 m. visiems australams gali būti uždrausta pirkti benzinu ir dyzelinu varomus automobilius

2035 m visiems australams gali buti uzdrausta pirkti benzinu ir dyzelinu varomus automobilius

2035 m. visiems australams gali būti uždrausta pirkti benzinu ir dyzelinu varomus automobilius

Klimato tarybos ataskaitoje rekomenduojama iki 2035 m. uždrausti parduoti benzininius ir dyzelinius automobilius, o namų ūkius priversti pirkti jų pakaitalus.

Siekiama, kad visos transporto priemonės būtų varomos elektra

Antradienį paskelbtoje Klimato tarybos transporto ataskaitoje teigiama, kad vyriausybė turėtų užtikrinti, kad visos taksi, dalijimosi automobiliais ir vyriausybinio parko transporto priemonės būtų varomos elektra, daugiau krovinių vežti geležinkeliu, o ne sunkvežimiais, ir daugiau mokesčių mokėtojų pinigų skirti viešajam transportui, pėsčiųjų ir dviračių infrastruktūrai.

Klimato tarybos, kurios vienas iš įkūrėjų yra garsus aplinkosaugos kampanijos dalyvis Timas Flanneris, ataskaitoje teigiama, kad po dešimtmečio turi būti atsisakyta visų benzininių ir dyzelinių transporto priemonių.

„Šią datą reikia nustatyti ne vėliau kaip 2035 m., kad iki 2050 m. Australija turėtų nulinės emisijos transporto priemonių parką“, – teigiama ataskaitoje.

Joje taip pat siūloma, kad vyriausybė mokesčių mokėtojų lėšomis siūlytų skatinamąsias išmokas visiems, kurie parduoda savo benzininius automobilius, kad juos būtų galima palaipsniui pašalinti iš kelių.

Tyrimas, atliktas kartu su Sidnėjaus technologijos universitetu, leistų daugiau nei perpus sumažinti anglies dioksido išmetimą.

Šios rekomendacijos pateiktos praėjus dviem savaitėms po to, kai federalinė vyriausybė atskleidė savo naują degalų naudojimo efektyvumo standartą, pagal kurį būtų ribojamas leistinas naujų transporto priemonių išmetamo CO2 kiekis.

Pirminis vyriausybės planas buvo gerokai susilpnintas kilus pasipiktinimui dėl to, kiek jis būtų padidinęs daugelio populiarių transporto priemonių kainą.

Klimato tarybos ataskaitoje rekomenduojama ne tik pereiti nuo benzininių prie elektrinių automobilių, bet ir visiškai atsisakyti automobilių, užsibrėžiant tikslą kasmet penkiais procentais padidinti vaikščiojimo pėsčiomis, važiavimo dviračiu ir viešojo transporto naudojimą.

Ji taip pat teigė, kad iki 2029 m. pabaigos bent vienas iš trijų vyriausybės įstaigų, taksi ir pavėžėjimo paslaugų bendrovių naudojamų automobilių turėtų būti elektromobilis.

Taip pat norima, kad iki to paties termino elektriniai sunkvežimiai sudarytų 17 proc. visų Australijos keliais važinėjančių sunkvežimių, o trečdalis dabartinių krovinių, vežamų keliais, būtų perkelta į geležinkelius.

Siūlomas benzininių transporto priemonių draudimas iki 2035 m. atspindėtų panašius apribojimus Europos Sąjungoje, Kanadoje, Jungtinėje Karalystėje ir kai kuriose JAV valstijose.

Šiuo metu, kai sparčiai auga pragyvenimo išlaidos, yra didžiulės būsto paskolos ir iki dangaus pakilusios nuomos kainos, priversti žmones išleisti dideles sumas naujiems automobiliams įsigyti būtų nepakeliama našta.

Klimato taryba teigė, kad tai ilgainiui sumažins išlaidas

Gydytoja ir Klimato tarybos savanorė Keitė Charlesworth pasakojo AAP apie suvokiamą pigesnių benzininių automobilių draudimo naudą.

„Paprastai namų ūkyje dabar yra du benzininiai automobiliai, o mes kalbame apie tai, kad vieną iš jų reikia pakeisti elektriniu, o kitą – dalijamuoju ir aktyviuoju transportu“, – sakė daktaras Charlesworth.

„Mes, kaip visuomenė, esame labai orientuoti į automobilius, todėl turime suteikti daug daugiau pasirinkimo galimybių, kad galėtume paspartinti ir sumažinti išmetamųjų teršalų kiekį.“

„Automobilių išmetamos kietosios dalelės siejamos su kvėpavimo takų ir širdies bei kraujagyslių ligomis. ‘Sumažinę klimato taršą ir sutvarkę mūsų judėjimo būdą, mes taip pat palengvinsime australams gyventi sveikiau ir saugiau“, – sakė ji.

Raginimas keisti transporto pramonę paskelbtas po to, kai federalinė vyriausybė pradėjo taikyti naujų transporto priemonių efektyvumo standartą, kuriuo žadama iki 2029 m. 60 proc. sumažinti naujų lengvųjų automobilių ir 50 proc. naujų lengvųjų komercinių transporto priemonių išmetamų teršalų kiekį.

Standartas turi būti pradėtas taikyti 2025 m. sausio mėn.

Patiko? Nusiųsk draugui: